tisdag 18 november 2008

Någon slags extas



"... en vacker men sorglig kärleksskildring." står det på framsidan till Någon sorts extas av Johan Kinde. Det stämmer verkligen! Bokens Julian och Lina upplever sin första stora, intensiva kärlek, han är 18 och hon 17. Livet kring dem är turbulent, Julian skriver låtar till ett band som precis slår igenom och Lina får chansen att prova på modellyrket i Paris. Deras kärlek som i början gör livet så mycket gladare och underbarare får så småningom bistra bismaker. Lina förändras och i takt med att Julians saknad efter henne som hon var växer förändras stämningen i boken. Kinde lyckas verkligen beskriva kärlekens olika faser så att det känns när man läser texten.

Boken utspelar sig i åttiotalets Stockholm, och det är nästan så att man sörjer lite att man är född för sent för att ha upplevt klädstilarna, klubblivet och musiken på riktigt. Det ständiga drickandet och drogromantiken å andra sidan klarar jag mig glatt utan, men Kinde beskriver livet på klubbarna så att det nästan känns som man varit där. Som före detta sångare i bandet Lustans Lakejer har han säkert upplevt mycket av det som händer i boken själv. Klart läsvärd bok!

Betyg: ♥♥♥♥

1 kommentar:

Hermia Says sa...

Roligt att den gick hem!

Rekommenderar ett besök på Sätra Brunn! Fin lugn miljö, skön bassäng och en massa behandlingar att välja mellan (fast vi stod över). Och förstås en "brunn" att dricka järnsmakande vatten ur. Jättetrevligt ställe!