måndag 12 januari 2009

Recensionsdags

Det har kanske inte verkat så här i bloggen, men jag har faktiskt läst en del under jul och ledigheten. Högen med böcker som väntar på att recenseras har växt, så här kommer ett försök att minska den.

Jag fortsätter att läsa serien om Harry Hole i min konstiga ordning. Jag började med bok nummer fyra och fem, och kom på att de var så bra att jag ville läsa hela serien. Började därför från början och har nu hunnit till bok 3, Rödhake. Nu börjar jag känna igen det jag fastnade för i bland annat Djävulsstjärnan - en smart intrig och en spänning som hålls uppe genom hela boken. Jo Nesbøs första två deckare höll inte riktigt samma höga standard men i Rödhake har författaren hittat sin stil och Harry Hole är i högform. Ser fram emot resten av serien!

Pepparkakshuset av Carin Gerhardsen är första delen i en deckartrilogi. Jag blev lite lockad av att läsa den eftersom författaren är matematiker och inte riktigt kvalar in i stereotypen av en deckarförfattarinna. Boken är dock en ganska klassisk deckare, men jag gillar både persongalleriet och deckarintrigen. Det här är en spännande bok som fungerar bra om man vill ha en stunds underhållning!

Boken Utanmyr av Sofia Nordin blev jag nyfiken på efter att ha läst om den i flera bloggar. Historien handlar om Johanna, som följer med en kompis till kollektivet Utanmyr i norra Sverige. Där lever en liten samling människor i vad som verkar vara en idyll, men ju längre Johanna stannar i kollektivet desto mer börjar hon ana att det finns saker som inte står rätt till. Poetisk och kuslig har boken beskrivits som, och visst, språket fungerar bra och är stundtals väldigt fint, men tyvärr gör historien inget djupare intryck på mig. Jag läser den snabbt, men lägger sedan ifrån mig boken och tar upp nästa.

Den hemliga kocken av Mats-Eric Nilsson är boken hela fikarummet på jobbet pratat om med jämna mellanrum under hösten. Jag var så klart nyfiken, men samtidigt lite rädd för att läsa den. Jag har redan begränsat min kost (äter inte kött och är, handen på hjärtat, ganska kräsen över huvud taget) och jag var orolig för att vilja avstå från ännu fler matvaror efter att ha läst om fusket i livsmedelindustrin, vilket skulle göra livet lite bökigare. Det som står i Mats-Erics bok är inga stora överraskningar, visst förstod man att lightprodukter måste innehålla en del märkliga saker för att kunna vispas och kokas som vanliga produkter, men en hel del saker var nya i alla fall för mig. Att min älskade balsamvinäger bara är vitvinsvinäger, druvextrakt och färgämne visste jag inte om till exempel, eller att smakförstärkaren E621 kan ge en sjukdom som kallas chinese-restaurant-syndrome. Den sammantagna bilden av livsmedelsindustrin är minst sagt skrämmande, och numera läser jag innehållsförteckningar innan jag köper varorna i affären. Bakmaskinen har dammats av och får nu jobba för fullt för att ersätta köpebrödet med alla sina tillsatser och lusten hatt laga från grunden (vilket jag i och för sig nästan alltod gjorde innan också) har fått ett uppsving. Jag önskar att mina vänner som ständigt matar sina barn med färdiglagat och halvfabrikat skulle läsa Den hemliga kocken!

Inga kommentarer: