tisdag 19 augusti 2008

Nu jäklar!

Tänk att man kan få högskolepoäng för att läsa deckare på tyska! Mälardalens högskola ger kursen "Deutsche Krimis" på¨distans, och jag lyckades efteranmäla mig så här i sista minuten. Har ju haft som mål ett bra tag att börja läsa på tyska , men eftersom de inköpta böckerna stått i bokhyllan och samlat damm bra länge behövde jag en spark i rumpan. Nu har jag en deadline - om fyra veckor ska första boken vara läst och recenserad. Vad har jag gett mig in på?

4 kommentarer:

Marianne sa...

Det går säkert bra!

Jag läser massor med tysk skönlitteratur, däribland en hel del deckare (är översättare, fast av facktexter, inte skönlitt.)).
På läslistan ser jag en del jag känner igen.

Robert Löhrs "Der Schachautomat" är otroligt fascinerande, men det är ingen deckare, det är en historisk roman.
Om du vill läsa Paprotta så rekommenderar jag "Sterntaucher", hennes i särklass bästa (men vänta i så fall med den till sist, kan nog kräva mer läsvana än vad du kanske har i början). "Mimikry" är också mycket bra.

"Polt muss weinen" är ärligt talat ingen höjdare. Mord bland österrikiska vinbönder, lite originell miljö men inte engagerande.

Doris Gerckes huvudperson heter Bella Block, en riktigt cool dam. Flera böcker har filmats, finns kanske på dvd, jag vet inte.

"Der Fall Arbogast" bygger på en verklig händelse. Står i min bokhylla, men jag har inte läst den än.


Hojta i min blogg om du tror att det är något jag kan hjälpa till med!

Anonym sa...

Tusen tack för hjälpen marianne! Jag kommer garanterat ha nytta av dina lästips ovan. Kommer du på någon riktig favorit-deckare på tyska som inte fanns med i litteraturlistan får du gärna hojta till, vi behöver inte hålla oss till listan utan kan välja egna böcker. Ska sätta mig och läsa igenom dina och bokmosters recensioner av tyska deckare ordentligt någon kväll (igen) också.

Marianne sa...

Morrn!

Just ja, "Tannöd" bygger också på en verklig händelse. Den köpte jag för ett par veckor sedan, så den är oläst än så länge.

En av mina favoritförfattare när det gäller tyska deckare är Krystyna Kuhn. Bäst är "Die vierte Tochter" och "Engelshaar". Även "Wintermörder" är bra.
Jag har för mig att www.bol.de (mycket bra nätbokhandel, funkar alltid perfekt att handla därifrån) påstår att vissa av Kuhns böcker är helt slutsålda, men kolla gärna upp det själv. (Bokmoster har förresten mina gamla ex av de första två jag nämnde!)


Tyska nätbokhandlar är lite annorlunda än svenska, men det kanske du redan vet.
Man måste betala innan man får paketet, de andas inte ens på beställningen innan den är betald.

Maud/En bok om dagen sa...

Hej! Bara en liten uppmaning, som jag glömde att nämna i mejlet till alla Pocket & Prassel-deltagare: Hör av dig till den som du ska skicka brev till! Använd en anonym mejladress eller skriv en kommentar! (Se inlägg på min blogg + kommentarer)
Ursäkta tankspriddheten! ;-)